Hva er NAD+ og hvorfor er dine NAD-nivåer så viktige?

NAD+ Formel - Live Longer NMN fra Norge

 

En enkel måte å forstå betydningen av NAD+ på, er å sammenligne det med en lunte i cellene dine. Tenk på NAD+ som denne lunten som gradvis blir kortere etter hvert som du eldres, dette starter normalt ved rundt 25 års alderen. Fra dette vendepunktet begynner NAD+-verdiene å reduseres, noe som markerer starten på en naturlig, men kritisk endring i cellenes evne til å opprettholde optimal funksjon.

Når en person når 40-årsalderen, er det anslått at de kun har omtrent 50% igjen av de optimale NAD+ verdiene. Dette tapet av NAD+ er ikke bare en indikator på aldringsprosessen, men det spiller også en direkte rolle i hvordan aldring påvirker kroppen vår på cellulært nivå. 


En mer utdypende forklaring om hva NAD+ er

NAD+ (Nikotinamid Adenin Dinukleotid) fungerer som et essensielt koenzym og molekyl som finnes i alle levende celler, og det spiller en avgjørende rolle i flere fundamentale biologiske prosesser. Dette molekylet er nøkkelen til energiproduksjon, da det fungerer som en bærer av elektroner i den metabolske prosessen som omdanner næringsstoffer til energi – en prosess kjent som cellulær respirasjon. Altså meget  essensielt i en rekke biokjemiske reaksjoner som driver cellenes metabolisme. Energien som genereres gjennom denne prosessen, er vital for at cellene våre skal kunne utføre sine nødvendige funksjoner, opprettholde sin struktur og reagere på miljømessige endringer.Molekyl:
 • Et molekyl er den grunnleggende enheten av en kjemisk forbindelse. Det består av to eller flere atomer som er bundet sammen gjennom kjemiske bindinger.

 • Molekyler kan være enkle, som oksygenmolekylet (O2), eller komplekse, som DNA-molekylet.

 • Molekyler er byggesteinene for alle kjemiske forbindelser og organiske forbindelser i naturen.

Koenzym:

 • Et koenzym er en type molekyl som er nødvendig for at enzymene skal fungere korrekt i biokjemiske reaksjoner.

 • Koenzymer fungerer som "hjelpere" for enzymene ved å hjelpe dem med å utføre spesifikke reaksjoner. De hjelper med å overføre kjemiske grupper eller elektroner mellom molekyler.

 • Koenzymer kan ikke fungere alene, de må samarbeide med et enzym for å utføre en bestemt reaksjon.

Så, for å oppsummere, et molekyl er en grunnleggende kjemisk enhet, mens et koenzym er en spesifikk type molekyl som er avgjørende for enzymatiske reaksjoner i kroppen. NAD+ er et eksempel på et molekyl som fungerer som et koenzym i mange viktige biokjemiske prosesser.

Utover sin kritiske rolle i energiproduksjon, har NAD+ også en sentral funksjon i reparasjon av DNA, regulering av cellealdring, og styring av sirkadiske rytmer. Disse prosessene er grunnleggende for å opprettholde cellehelse og funksjonalitet, noe som gjør NAD+ til et nøkkelmolekyl i kampen mot aldring og vedlikehold av generell helse.

NAD+ er avgjørende for aktiviteten til sirtuin-proteiner, som spiller en viktig rolle i levetid og aldringsprosesser i flere andre kritiske cellulære prosesser:

 • Sirtuiner bidrar til å opprettholde cellehelse ved å fremme DNA-reparasjon, regulere inflammatoriske prosesser, og delta i energimetabolismen.

 • Videre er NAD+ essensielt for funksjonen til Poly (ADP-ribose) polymeraser (PARP), en gruppe enzymer som er sentrale i DNA-reparasjon, celledød, overlevelse, inflammasjon, immunrespons, samt energi- og metabolismeregulering.

Gitt dens omfattende roller, er det klart at NAD+-nivåer direkte påvirker vår cellulære helse og funksjonalitet. En reduksjon i NAD+ er knyttet til aldringsprosessen, redusert energinivå, og økt risiko for en rekke aldersrelaterte sykdommer. Derfor er vedlikehold og potensiell økning av NAD+-nivåer gjennom livsstilsendringer og kosttilskudd blitt et fokusområde for forskning innenfor aldring og lang levetid. Ved å forstå og påvirke våre NAD+-nivåer, kan vi potensielt bremse visse aldringsprosesser og forbedre vår generelle helse og velvære.


Øke NAD+ verdiene

For å forbedre din NAD+-status, er det viktig å forstå hvilke faktorer som kan redusere denne statusen. Viktige faktorer inkluderer aldring, DNA-skade, overdreven alkoholforbruk, overspising, overvekt, og høye blodsukkernivåer. Disse faktorene kan alle bidra til en reduksjon i NAD+ og påvirke helsen negativt.

Livsstilsvalg for å øke NAD+ nivåer

For å motvirke nedgangen i NAD+ og faktisk forbedre nivåene, er det flere livsstilsvalg og strategier som kan implementeres:

 • Kosttilskudd: Tilskudd som nikotinamid mononukleotid (NMN) og nikotinamid ribosid (NR) er forløpere til NAD+ og kan effektivt øke nivåene av NAD+ i kroppen. Disse tilskuddene har vist seg å ha positive effekter på energinivå, DNA-reparasjon, og kan potensielt bremse aldringsprosessen.

 • Trening: Regelmessig fysisk aktivitet, spesielt øvelser med høy intensitet som HIIT (High-Intensity Interval Training), har vist seg å øke NAD+ nivåene. Dette bidrar til forbedret metabolsk helse og energiproduksjon.
  Les mer i vår artikkel Finn din optimale treningsprotokoll og effektiviser denne!

 • Kosthold: Et balansert kosthold med lavt innhold av raffinerte karbohydrater og inkludering av fermenterte matvarer kan fremme NAD+ produksjon. Fermenterte matvarer som kimchi og kefir kan bidra til å øke NAD+ gjennom deres innvirkning på kroppens metaboliske prosesser.

 • Kalorirestriksjon og fasting: Periodisk fasting og kalorirestriksjon har vist seg å øke NAD+ nivåer og kan forlenge levetid i studier. Disse metodene kan etterligne effektene av kalorirestriksjon uten å måtte redusere kaloriinntaket drastisk.
  Les mer i vår artikkel Faste for Bedre Helse: En Komplett Guide
   

 • Sauna og kuldeterapi: Bruk av sauna og eksponering for kulde, som isbading, eller dusjer med kaldt vann (helst under 16°C) kan stimulere kroppens forsvarsmekanismer og bidra til økte NAD+ nivåer.
  Som igjen aktiverer sirtuin-gener og bidrar til bedre cellulær funksjon og levetid.

Live Longer NMN - Høykvalitets lab-testet NMN

Når det gjelder å forbedre NAD+-nivåene, er kvaliteten på tilskuddene du velger avgjørende. Live Longer NMN tilbyr et høykvalitets, lab-testet NMN-tilskudd med en renhet på 99.9%, og helt fri for spor av tungmetaller og andre urenheter. NMN er en effektiv forløper for NAD+ og kan spille en nøkkelrolle i å forbedre NAD+ nivåene ved å støtte både produksjonen og resirkuleringen av NAD+.

Ved å integrere NMN fra Live Longer i din daglige rutine, sammen med bevisste livsstilsvalg som regelmessig trening, et balansert kosthold, moderat alkoholforbruk, samt bruk av sauna og kuldeterapi, vil du ta viktige skritt mot en mye bedre helse og personlig velvære. Disse strategiene vil støtte kroppens naturlige aldringsprosess på en positiv måte og bidra til å opprettholde og forbedre dine NAD+ nivåer, noe som igjen vil føre til en sunnere, mer vital livsstil samt en langsommere aldringsprosess. 

Les vår artikkel Hva er NMN? Fordeler, bruk og alt du trenger å vite  dersom du ønsker å lære mer om NMN og dets fordeler. 

 

Referanser: 

Covarrubias A.J, Perrone R., Grozio A, Verdin E NAD+ metabolism and its roles in cellular processes during ageing - PMC NLM. 2020 Dec 22. doi: 10.1038/s41580-020-00313-x PMID: 33353981 PMCID: PMC7963035 
Rajman L, Chwalek K, Sinclair D.A. Therapeutic Potential of NAD-Boosting Molecules: The In Vivo Evidence: Cell Metabolism  Cell Metab. 2018 Mar 6;27(3):529-547. doi: 10.1016/j.cmet.2018.02.011. PMID: 29514064; PMCID: PMC6342515 

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.